„Moc a sláva – Rudolf první, melancholický a poslední“ – večerní prohlídky na Konopišti

Od 3. dubna se koná večerní prohlídka nových prostor! Letos vstoupíte do gotiky a doby rytířů, časů alchymie i labutí písně habsburské etapy.
To vše s „Rudolfem prvním, melancholickým a posledním“.
V letošním roce budeme věnovat večerní prohlídky třem slavným Rudolfům z rodu habsburského u příležitosti 130. výročí tragédie v Mayerlingu a sebevraždy následníka trůnu Rudolfa, který na Konopiště jezdil na lovy v době, kdy jej vlastnili ještě Lobkovicové.
Zároveň připomeneme i:
- Rudolfa I., první mocný Habsburk, vítěz nad Přemyslem Otakarem II. v bitvě na Moravském poli, který sehrál roli v událostech, jež daly vzniknout Konopišti. Jeho sochu v nadživotní velikosti dostal arcivévoda František Ferdinand v roce 1913 od českých šlechticů k 50. narozeninám.
- a Rudolfa II. Ten přenocoval na Konopišti 23. prosince 1576 u Jana ze Šternberka spolu se svojí matkou Marií Španělskou a bratry Maxmiliánem a Matyášem. V té době mu bylo 24 let. Rudolf II. je znám především pro své umělecké sbírky nedozírné hodnoty, jako příznivce a mecenáš alchymie. Za jeho vlády také Jan Jesenius provedl v Praze první pitvu lidského těla.
S těmito mocnými, slavnými a melancholickými velikány se setkáte v nejzajímavějších zákoutích a salonech zámku při večerních prohlídkách. Na prohlídku je nutná předchozí rezervace.